MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Domowe lody ochłodzą w upał. Wypróbuj najlepsze przepisy na zdrowe lody naturalne. Zobacz, jak zrobić owocowe i mleczne lody bez cukru

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Pyszne lody mogą być lekkie i zdrowe! Oto przepisy na domowe lody bez cukru lub z minimalnym jego dodatkiem – również w wersjach bez mleka. 

Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

fot. freepik
Pyszne lody mogą być lekkie i zdrowe! Oto przepisy na domowe lody bez cukru lub z minimalnym jego dodatkiem – również w wersjach bez mleka. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. fot. freepik
Lody to chłodząca przekąska, która idealnie sprawdzi się w upał. Nie wszystkie są pełne cukru i kalorii – lekkie i zdrowe lody domowe możesz jeść nawet codziennie bez obaw o figurę i zdrowie. Zobacz, jak przygotować lody ze świeżych lub mrożonych owoców. Takie naturalne lody bez cukru są nie tylko lżejsze od deserów sklepowych, ale też pełne witamin, antyoksydantów i składników mineralnych. Domowe lody na patyku i w kulkach zrobić nawet bez maszyny do lodów. Sprawdź nasze przepisy!

Spis treści

Jak zrobić lody? Przygotujesz je w domu bez cukru, także w wersji wegańskiej

Domowe lody można przygotować w łatwy sposób. Jeśli chcesz, by były lekkie i w pełni naturalne, zrób je z owoców! Dzięki temu zamiast nadmiaru cukru, tłuszczu, emulgatorów i innych dodatków do żywności będą źródłem cennych witamin, składników mineralnych i antyoksydantów.

Choć w recepturach na domowe lody często występują składniki takie jak mleko czy jogurt, nie ma problemu, by zastąpić te produkty wegańskimi zamiennikami, by otrzymany deser był w 100 procentach roślinny.

Sprawdź: Kto nie powinien jeść lodów? Czy lody są zdrowe na gardło i pomagają na anginę?

Do przygotowania mrożonego deseru w domu nie potrzeba specjalnej maszyny do lodów, przydadzą się za to dedykowane foremki do lodów na patyku o pojemności min. 100 ml, wyposażone w patyczki w pokrywce albo bez nich – wtedy warto używać szpatułek lub łyżeczek drewnianych, i wkładać je do lodów po częściowym stężeniu.

Lody można też zamrażać w podłużnych foremkach do pieczenia wyłożonych pergaminem po napowietrzeniu masy w maszynie lub zmiksowaniu blenderem, a potem mieszaniu w trakcie zastygania. Wtedy gotowy deser można kroić na plasterki jak lodowe ciasto.

Przepis na lody domowe. Są naturalne, zdrowe i lekkie

Lody domowe najlepiej przyrządzać z sezonowych owoców, można też dodawać gotowe soki (stuprocentowe, a najlepiej tłoczone) i przeciery owocowe, a także warzywne. Ich smak i wygląd urozmaici także dodatek świeżych ziół czy jadalnych kwiatów.

Warto wybierać przepisy na lody, które tak jak polecane przez nas receptury nie uwzględniają dodatku cukru i tylko w przypadku kwaśnych owoców przewidują dodanie syropu z agawy lub miodu. Jeśli jednak masa na lody okaże się za mało słodka, zawsze można ją dosmaczyć.

Zobacz także:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

To przyda się w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowe lody ochłodzą w upał. Wypróbuj najlepsze przepisy na zdrowe lody naturalne. Zobacz, jak zrobić owocowe i mleczne lody bez cukru - Strona Zdrowia

Wróć na pajeczno.naszemiasto.pl Nasze Miasto