Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Jest nowy prezes ZUS. Już raz pełnił tę funkcję

NOWE
Jest nowy prezes ZUS. Już raz pełnił tę funkcję

Dzień Hetmana Stefana Czarnieckiego w rodzinnej Czarncy (NOWE ZDJĘCIA)

NOWE
Dzień Hetmana Stefana Czarnieckiego w rodzinnej Czarncy (NOWE ZDJĘCIA)

Polecamy

Jak się leczyć w majówkę. Sprawdź, gdzie w Łódzkiem uzyskasz pomoc medyczną

Jak się leczyć w majówkę. Sprawdź, gdzie w Łódzkiem uzyskasz pomoc medyczną

Na czym dorobiła się Joanna Przetakiewicz? Prawniczka zarobiła krocie na tym biznesie

Na czym dorobiła się Joanna Przetakiewicz? Prawniczka zarobiła krocie na tym biznesie

Tajemnice najstarszego drewnianego kościoła

Tajemnice najstarszego drewnianego kościoła