Pozycje z powiatu wieluńskiego widniejące na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi to wyroby z mięsa, chrzan w różnych postaciach oraz ogórki. Wytwarzane są na terenie gmin Osjaków i Pątnów.
W 2022 r. podjęto szereg działań mających na celu wypromowanie kulinariów z ministerialnym certyfikatem. To za sprawą finansowanego z budżetu obywatelskiego projektu, który realizuje Fundacja Made In Wieluń. Jej prezes Karol Tomczyk zachęca również kolejnych lokalnych producentów do wnioskowania o wpis na listę LPT.
Zorganizowany został konkurs z nagrodami na zdjęcie posiłku/potrawy wykonanych przy użyciu produktów z powiatu wieluńskiego wpisanych na LPT. Fundacja Made In Wieluń przyznał I miejsce: Jadwidze i Sebastianowi Michałczykom, druga nagroda przypadła grupom przedszkolnym z Publicznego Przedszkola nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi w Wieluniu, a trzecia społeczności Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Kraszkowicach. Wyróżnieni zostali Justyna Sutarzewicz-Kiczka, Marek Patyk i Piotr Pabisiak.
ZOBACZ W GALERII: ZDJĘCIA KONKURSOWE ORAZ PREZENTACJE PRODUKTÓW Z MINISTERIALNYM CERTYFIKATEM
Kulinaria z powiatu wieluńskiego na Liście Produktów Tradycyjnych
- chrzan znad środkowej Warty, w laskach**PREZENTACJA PRODUKTU (kliknij)**
- chrzan nadwarciański po staropolsku**PREZENTACJA PRODUKTU**
- ogórek kwaszony spod Wielunia **PREZENTACJA PRODUKTU**
- ciastka ze skwarek (słoninki)** PREZENTACJA PRODUKTU**
- szynka wieluńska z lagi**PREZENTACJA PRODUKTU**
- kiełbasa felinowska**PREZENTACJA PRODUKTU**
- wędzonki z Tronin**PREZENTACJA PRODUKTU**
- kiełbasa z Tronin**PREZENTACJA PRODUKTU**
- kaszanka z Dzietrznik**PREZENTACJA PRODUKTU**
- kiełbasa z Dzietrznik**PREZENTACJA PRODUKTU**
- wędzonki z Dzietrznik**PREZENTACJA PRODUKTU**
W październiku Karol Tomczyk zorganizował konferencję poświęconą tej tematyce, połączoną z prezentacją możliwości zastosowania w kuchni produktów tradycyjnych z powiatu wieluńskiego. Zasady certyfikacji przybliżyła Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wniosek o wpis na LPT składa się za pośrednictwem Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje wstępnej weryfikacji.
- Lista powstała przede wszystkim po to, żeby udokumentować nasze dziedzictwo, ale także żeby promować te produkty wytwarzane tradycyjnymi metodami, nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Pełni również rolę „inkubatora”, to znaczy przygotowuje wybranych producentów do zgłoszenia się do unijnego rejestru produktów tradycyjnych – wyjaśnia prezes Byszewska.
Prawo do umieszczenia na Liście Produktów Tradycyjnych mają produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, stanowiących element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane, oraz będące elementem tożsamości społeczności lokalnej.
Projekt pod nazwą „Pyszna z natury – Lista Produktów Tradycyjnych Made in Wieluń” Karol Tomczyk zgłosił do regionalnego budżetu obywatelskiego w 2021 r. Na inicjatywę oddano ponad 1,5 tys. głosów. Jakie inne projekty uzyskały finansowanie z budżetu województwa, możecie przeczytać tutaj: Budżet obywatelski "Łódzke na plus" 2021 - wynki głosowania
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?