Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powiat pajęczański. Smaki Regionu Łódzkiego. Przepis na „bielską polewkę”

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Wideo
od 16 lat
„Bielską polewkę” – zupę na maślance z tłuczonymi ziemniakami i pajdą chleba z masłem – polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Białej w gminie Rząśnia w powiecie pajęczańskim.

Przepis na tę niezwykłą zupę podaje Ewelina Sudak z Koła Gospodyń Wiejskich w Białej.

Składniki:

  • szklanka serwatki,
  • litr maślanki,
  • można dodać zsiadłego mleka,
  • śmietana 18% mała,
  • mała łyżeczka mąki pszennej,
  • sól,
  • masło ekstra.

Przygotowanie:
Zagotować serwatkę. Wlać maślankę. Doprowadzić do owarzenia i powstania grudek. Zaklepać śmietaną oraz mąką. Doprawić solą i łyżką masła. Krótko zamieszać, nie przegotować. Podawać z ugotowanymi ziemniakami utłuczonymi z masłem i z pajdą chleba z masłem. Zupę doprawić solą w razie potrzeby, posypać koperkiem lub szczypiorkiem. Smacznego.

– Polewka to staropolska zupa, którą zajadał się Marcin Bielski w naszej miejscowości Białej Szlacheckiej – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich. – Chociaż była kojarzona z kuchnią ludzi bardzo ubogich, to doskonałe lekkostrawne danie. Dosyć często gospodynie przyrządzały ją tylko na serwatce. Dziś zapewne wielokrotnie się dziwimy: jak ugotować zupę na serwatce? A jednak! Mało tego, polewka na serwatce czasem stanowiła posiłek na cały dzień. Podawana była klasycznie z ziemniakami lub tylko z chlebem. Zupa na maślance to wyjątkowe danie, które jest genialne w swej prostocie. Połączenie cierpkiej zupy i delikatnych kremowych ziemniaków – zachwalają gospodynie.

Ewelina Sudak poleca wyroby z lokalnej masarni u Wdowczyka, w której panie często kupują świeże wędliny. Pani Ewelina poleca również masło pajęczańskie.

– Regionalne produkty to nasz smalec oraz własnoręcznie wypiekany chleb i kiszone ogórki – mówi Ewelina Sudak. – Pajda chleba ze smalcem zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem – dodaje.

Wspieranie kuchni lokalnej jest jednym z priorytetów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus docenia smaki powiatu pajęczańskiego, prowadzi działania na rzecz lokalnych firm oraz organizacji.

Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pajeczno.naszemiasto.pl Nasze Miasto