MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Puszyste drożdżówki z porzeczkami na deser. Upiecz, a rodzina nie będzie szczędzić komplementów. Smakują jak z najlepszej cukierni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe drożdżówki z porzeczkami to słodka propozycja dla fanów apetycznych bułeczek.
Domowe drożdżówki z porzeczkami to słodka propozycja dla fanów apetycznych bułeczek. 123rf.com/dolphytv/zdjęcie ilustracyjne
Masz ochotę na małe co nieco z porzeczkami? Wypróbuj drożdżówki z porzeczkami. To wyborny pomysł na słodką przekąskę, która zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, choć jest czasochłonne. Jednak efekt końcowy z pewnością wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Rozsmakuje się w sezonowych drożdżówkach z czerwonymi porzeczkami.

W skrócie:

Delikatne drożdżówki z porzeczkami to idealny sposób na wykorzystanie owoców, które być może rosną w twoim ogródku. Ich kwaśno-słodki smak doskonale komponuje się z delikatnym, puszystym ciastem drożdżowym. Możesz posypać wierzch, słodką, chrupiąca kruszonką, która będzie rozpływać się w ustach. Te pyszne bułeczki będą doskonałym dodatkiem do letnich spotkań przy kawie lub herbacie. Spróbuj tego przepisu, a możliwe, że staną się twoim ulubionym.

Drożdżówki z porzeczkami – prosty przepis na bułki

Liczba porcji:  na 10-12 bułeczek.

Czas przygotowania: 2,5 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 porcja pasty tanzhong: 100 ml wody + 20 g mąki pszennej,

  • 500 g mąki pszennej typu 450,

  • 1 całe jajko,

  • 2 żółtka,

  • 50 g cukru,

  • 7 g suchych drożdży,

  • 210 ml mleka,

  • 60 g masła,

  • 3 g soli.

Nadzienie:

  • 1 kg czerwonych porzeczek (same owoce),

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

  • 50 g cukru.

Do posmarowania:

  • 1 jajko,

  • 2 łyżki mleka.

Jak zrobić drożdżówki z porzeczkami?

Sposób przygotowania:

  1. Wlej wodę do rondelka i wymieszaj z 20 g mąki pszennej. Podgrzewaj, aż powstanie pasta o konsystencji budyniu.

  2. Przesiej mąkę pszenną i wsyp sól, cukier i suche drożdże do miski robota kuchennego.

  3. Mleko podgrzej razem z masłem do roztopienia i odstaw do wystudzenia.

  4. Jajko należy rozkłócić z żółtkami do uzyskania gładkiej masy.

  5. Włącz robot kuchenny na średnich obrotach i wlej powoli przestudzone mleko z masłem.

  6. Następnie dodaj masę jajeczną i wystudzoną pastę tangzhong.

  7. Wyrabiaj do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.

  8. Ciasto drożdżowe przełóż do natłuszczonej miski i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

  9. Po tym czasie dziel na kęsy o wadze 90 g.

  10. Owoce wymieszaj w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną.

  11. Ciasto rozpłaszcz w filiżance i nadziewaj owocami.

  12. Zamknij przeciwne końce i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  13. Posmaruj wierzch jajkiem rozmieszanym z mlekiem i piecz przez 12 minut w temperaturze 190° Celsjusza, aż będą rumiane.

  14. Możesz też przed pieczeniem  ozdobić je kruszonką lub płatkami migdałowymi i dopiero upiec na złotobrązowo.

Mam nadzieję, że ten prosty przepis na drożdżówki z porzeczkami na stałe zagości w twoim jadłospisie.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz też inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Deser z mrożonymi brzoskwiniami. Ten patent to hit!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Puszyste drożdżówki z porzeczkami na deser. Upiecz, a rodzina nie będzie szczędzić komplementów. Smakują jak z najlepszej cukierni - Strona Kuchni

Wróć na pajeczno.naszemiasto.pl Nasze Miasto